Právo svobodného rozhodnutí, právo volby - v Boží milosti

22.11.2015 00:00


Tato zákonitost proniká vším; je na začátku i konci všeho, je součástí naší existence v pozemskosti. Je to zákon daný a neměnný, je to prostor pro plnění a splnění našeho poslání na této planetě. Je to danost, je to velký dar, ale současně plná zodpovědnost každého z Vás. Je to zodpovědnost především za sebe, ale z této zodpovědnosti pramení i zodpovědnost v širším měřítku. Zodpovědnosti nás omezují, ale též podmiňují vaši jedinečnost. Je to neměnné a dané, dané PÁNEM a plně projevené ve všech našich životech. Je to dar i právo, ale z určitého úhlu pohledu i zátěž.

Tím, že konáme vlastní rozhodnutí, žijeme sami za sebe a jdeme svou cestou. Jakmile nás někdo jiný začne omezovat a začne nás zatěžovat svojí zodpovědností, kterou nám předává, scházíme z cesty. Jsme uvězněni a chodíme v kruhu. Jsme v zajetí, mnohdy dobrovolném. Mnohdy přebíráme cizí zodpovědnosti a to z lásky k bližnímu. Konáme s dobrým úmyslem, ale tomu druhému nepomůžeme a sobě komplikujeme vývoj, protože skrze přijetí cizí zodpovědnosti se vzdalujeme od sebe, jdeme blíž k druhému, ale nejsme v celistvosti a proto toto sepětí je přítěží a ne obdarováváním se navzájem. Hleďme na to dělat taková rozhodnutí, která se nestanou přítěží a zátěží. Sejměme ze svých beder či ramen zátěže ostatních. Naučme se poznávat, co patří nám a co jsme převzali od druhých.

Toto je o rozhodování. Nesnažme se spasit ostatní. Ano, pomáhejme si, ale rozlišujme! Když převezmeme zátěž někoho jiného, ač třeba plně s láskou a touhou pomoci, bereme mu lekci, která patří jemu a též my neplníme tu svoji, protože vstupujeme tam, kde není pro nás místo, aspoň ne v tento čas, v tuto dobu.

Vlastní zodpovědnost je přijata vědomě, intuice nám říká, že je to naše lekce. Ale rozhodneme-li se přijmout lekci zástupně, pak se nacházíme v prostoru, který nám nepatří. Je to snadné. Rozhodnutí naše je obohacující,  zodpovědnost za ostatní může být zničujícící. Je třeba poznat, co je mé či co je tvé. Je to snadné?! Jde o rozhodování svobodné, bez nátlaku, bez manipulace, bez postranních úmyslů. Je to snadné ve chvíli, kdy si uvědomíme, že pomáhat plně a s láskou můžeme až tehdy, když si jsme jisti, že konáme správná rozhodnutí, která jsou SVOBODNÁ, bez úvah o tom, co za to, proč a k čemu?

Svobodné rozhodnutí je prosto nátlaku, je v naší přirozenosti a je plně v nás. Je světlem, protože rozhodnu-li se správně, mé vnitřní světlo se rozzáří, rozhodnu-li se "špatně", mé vnitřní světlo pohasíná. Přitom nejsou správná a špatná rozhodnutí, ale rozhodnutí svobodná a nesvobodná, vynucená! Mohou být vynucená někým blízkým, mohou být ale vynucená i vlastním egem. I tato rozhodnutí jsou nesvobodná, ale to jen málokdy dokážeme odhalit.

Máme-li tedy činit správná a svobodná rozhodnutí, je třeba naučit se naslouchat své duši, protože pouze ta nás vede k tomu, abychom naslouchali pravdě a lásce a v ní pak konali ta správná svobodná rozhodnutí. Abychom volili, co vykonat či naopak nevykonat. Pak budou naše volby - naše rozhodnutí - svobodná, ale též poctivá a spravedlivá. Povedou nás k sobě samým, do svého středu, najdeme se a plně se propojíme s naším zářivým nitrem, s vlastní Boží podstatou.

To Bůh nám dal právo svobodného rozhodnutí. Je to Boží dar, ale též projevení důvěry v naše konání. Je to ale i způsob, jak nás přimět hledat svoji přirozenost a podstatu. K tomu vede celá řada rozhodnutí, někdy správných a někdy těch, které nás vychýlí ze směru naší cesty. Ale i díky těmto rozhodnutím se nacházíme, poznáváme a stáváme se sebou - svou prapodstatou - esencí lásky a dobroty - září, která se rozněcuje s každým moudrým rozhodnutím.

Díky tedy za možnost dnes a denně se ROZHODOVAT  a díky tomu se nacházet. Svobodné rozhodování nám dává možnost dojít až do nebeských výšin, do sfér, kde panuje a vládne mír a láska. Svobodné rozhodování je darem, díky kterému se měníme - zrajeme a stáváme se celistvými ve své jednotě s Božím principem láskyplného tvoření, stáváme se božstvím, které nás naplňuje, proniká námi a sjednocuje nás do podoby, ze které jsme kdysi vyšli a kam se pomalu a postupně vracíme.

Díky za tuto možnost, díky za dar svobodné volby, díky kterému se stáváme součástí zářícího celku Boží jednoty. Děkuji. Amen.

Zapsala R.V. 22.11.2015