Nenechme sebou manipulovat

19.08.2015 00:00

    

Manipulace je proces, je to cesta, která nás odvádí od sebe samotných. Stáváme se nástrojem v rukou druhých, jsme nástrojem k dosažení cílů, které nejsou našimi cíli. Manipulace je nebezpečná; kdo se nechá manipulovat, tak se stává nehybnou silou, je předmět, věc, kterou někdo někam postaví. Pak se ocitáme v situacích a prostředích, která jsou pro nás nepodnětná, ztrácíme sebe samotné, oddělujeme se od své Boží podstaty, podléháme smutku, cítíme sevření, zlobíme se na sebe, že jsme to dopustili, zlobíme se na ty, kteří nás do toho místa, situaci dovedli.

     Jak reagovat, co udělat, jak se vymezit, jak se opět stát sami sebou a zvědomit si své vlastní cíle, potřeby, touhy? Není to jednoduché, ale jde to. Kdo se ocitá v této nelehké situaci, měl by se snažit upamatovat na to, kým je a kam směřuje. K tomu přispívají hluboká uvědomění, ke kterým dojdeme ve chvíli, kdy své vnitřní Světlo obnovíme, znovu ho rozzáříme, posvítíme si na cestu, která je tou naší cestou, vratíme se na ni a začneme vědomě tvořit  vlastní budoucnost.

        Světlo je Láska a Láska nás naplní pocitem sounáležitosti se sebou samými. Pak jsme schopni postavit se za sebe, vymezit si svůj prostor, stát se odolnými vůči vlivu ostatních. Není to o tom uzavřít se do samoty, ale s ostatními se potkávat se srdcem naplněným Láskou. Naše vyzařování k nám přitáhne bytosti, které nás nebudou chtít ovládat, ale ty, které budou toužit s námi být, sdílet, radovat se, prožívat každodennosti.

    Jak vnitřní Světlo posílit? Je to o práci na sobě, o sebepoznání, o víře v sebe i o víře v obecně platné přincipy naší existence a jejího smyslu. Prosba a modlitba nám je denně nápomocna k tomu, abychom své vnitřní Světlo nechali plně zářit. Prosme bytosti Lásky a Světla o pomoc, modleme se k Bohu všemohoucímu a věřme v jejich pomoc. Pomohou nám rozlišovat, kdo nás chce ovládat a manipulovat námi a kdo nás v Lásce a pokoře vede k poznání našich vnitřních hodnot, k nalezení naší hodnoty duchovního člověka.

      Veškeré manipulace jsou důležitými lekcemi na naší cestě životem. Díky nim rosteme - poznáváme,  jak svět funguje a jak reagují lidé, se kterými se denně potkáváme a díky těmto setkáváním se poznáváme navzájem a hlavně poznáváme sami sebe.

     Děkujme tedy všem souputníkům za lekce, které skrze ně zažíváme, modleme se a sviťme si na cestě životem svým vlastním vnitřním Světlem. To nás naučí rozlišovat, co je pro nás dobré a dovede nás spolehlivě do cíle naší cesty, tedy k Bohu, na věčnost. Děkuji. Amen.

Zapsala R.V. 19.8.2015